КОЈ И ЗОШТО (НЕ)СМЕЕ ДА ПОСТИ?

Покрај Велигденскиот пост кој го практикуваат православните христијани, во моментов актуелен е и Рамазанскиот пост кој го практикуваат муслиманите ширум светот. Благодарение на пропишаниот режим на исхрана кој е основа на постот, можат да се спречат или евентуално да се појават подоцна во животот разни состојби или болести како последица на неправи

Прочитај повеќе

ЗАБОРАВЕНОСТА СЕ ЛЕКУВА

Со поимот заборавеност или стручно кажано деменција се опишуваат збир од знаци што се предизвикани од нарушувања што го засегаат мозокот. Заборавеност не е дијагноза за одредена болест, но влијае на размислувањето, однесувањето и способноста да се извршуваат секојдневните работи и задачи.

Прочитај повеќе

РАК НА ТЕСТИСИ-ПРИЧИНА ЗА НЕПЛОДНОСТ КАЈ МЛАДИТЕ МАЖИ

Според СЗО, ракот на тестиси е основна причина за неплодност кај мажите кои се во полно здравје и полн животен елан. Најчесто ги напаѓа младите мажи на возраст од 18-35 години. Болеста сочинува 2% од сите малигни болести кои се јавуваат кај мажите и може да биде излекувана.

Прочитај повеќе

Категории